salam...
dah banyak ari tak jenguk blog nih...
minggu sibuk ngan tugas2 rasmi...bila balik je dah tak larat nak post kat blog..
sejak 2 menjak mama dah agak cekap wat char kuey tiaw nih, rajin plak en.hubby beli kuey tiaw hehheh....anak2 plak kan main lagi order.. bila wat sendiri nih pandai2 la kita ejas tahap kepedasan utk anak2 kan..so, diorg pun suke la..
kemarin en.hubby beli lagi kuey tiaw n request suh mama masak kuey tiaw kerang plak... kalu baca en3 sblm nih kan mama dah bgtau, mama tak baper reti masak kuey tiaw...asik fail je... tp disebabkan permintaan yg tersayang..mama usahakan juga cari resepi yg boleh mama ikut..
cari punya cari dapat la beberapa resepi antaranya dari blog en.mat gebu dan yatiememories..terima kasih atas inspirasi.. maaf jugak sebab mama dah olah apa yang patut mengikut selera mama...
dah banyak ari tak jenguk blog nih...
minggu sibuk ngan tugas2 rasmi...bila balik je dah tak larat nak post kat blog..
sejak 2 menjak mama dah agak cekap wat char kuey tiaw nih, rajin plak en.hubby beli kuey tiaw hehheh....anak2 plak kan main lagi order.. bila wat sendiri nih pandai2 la kita ejas tahap kepedasan utk anak2 kan..so, diorg pun suke la..
kemarin en.hubby beli lagi kuey tiaw n request suh mama masak kuey tiaw kerang plak... kalu baca en3 sblm nih kan mama dah bgtau, mama tak baper reti masak kuey tiaw...asik fail je... tp disebabkan permintaan yg tersayang..mama usahakan juga cari resepi yg boleh mama ikut..
cari punya cari dapat la beberapa resepi antaranya dari blog en.mat gebu dan yatiememories..terima kasih atas inspirasi.. maaf jugak sebab mama dah olah apa yang patut mengikut selera mama...
ok kita share resepinya....
Bahan-bahan..
- sebungkus kuey tiaw
- sekilo kerang- mama rebus ngan sedikit je air. bila dah terbukak kulit kerang tu terus tutup api...jgn lama2 nanti kerang kecut.. air yg sedikit utk mengekalkan manis kerang tu..
- 4 ulas bawang putih - cincang halus
- kicap pekat* - mama guna "kicap mee" untuk dapatkan warna yang lebih gelap
- 3 sudu cili kisar - kalu nak pedas bleh tambah
- 2 sudu sos cili*
- sedikit kicap cair*
- 1 sudu sos tiram*
- renjis sedikit sos ikan - optional
- kucai
- taugeh
cara mama masak :
- panaskan minyak dan tumis bawang putih
- masukkan cili kisar dan kacau hingga agak garing
- masukkan semua yang bertanda * dan kacau sebentar..
- masukkan isi kerang, kacau sekejap..
- buh kuey tiaw dan sayur2.. kacau cepat..
- kalu perlu bleh tambah kicap mee utk dapatkan warna yang disukai...
- rasa, kalu kurg masin bleh renjiskan sos ikan..
- siap....tadaaa...
- mama tambah telur mata...hehe..
No comments:
Post a Comment
Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..