Monday, September 5, 2011

MooD Raya...

Raya...Raya....Raya..

Mood Raya masih membara nih.. sebelum raya plan nak buat macam2 biskut.. akhirnya satu nih saje yg mama sempat buat...yang lain banyak disumbangkan oleh adik badik mama.. tahun ni mama jadi tuan umah...semua keluarga sambut raya kat umah mama... mmg best la... Meriahh..

Pada adik badik mama..timekasih sebab bawak banyak kueh raya heheh..

Ok kita share ngan resepi biskut ni plak... Mama buat biskut Snow Almond.. mama dapat resepi ni kat MyR.. Amik dari dapur umifeeza..sedap...bleh wat lagi utk raya haji hehhe.. insyaallah
minatak izin CnP ye umifeeza

Biskut Snow Almond

Bahan-bahan

  • BAHAN A:
  • 200gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil esen kopi - mama guna 1/2 st je...
  • 1 biji kuning telur
BAHAN B:
  • 220gm tepung gandum
  • 70gm tepung ubi
  • 50gm nestum - dikisar
  • 40gm badam kisar
  • 1 sudu besar coffeemate - bleh guna susu tepung
HIASAN:
  • Coklat masakan - dicairkan
  • white breadcrumb - mama blend kering, so tak nampak kasar sgt..

Cara-cara

1. Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.

2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.

3. Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.

4. Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.

5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.

6. Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..