Assalamualaikum...
Alhamdulillah, ari ni dah hari ke 14 ramadhan.. syukur kerana kita berjaya mengharunginya bagi melaksanakan suruhanNya. Rebutlah sebanyak mungkin fadhilat yang tak mungkin kita dapat di bulan2 yang lain..
Hmm kita teruskan ngan resepi yang mama nak share...
Insyaallah, resepi yang mama share, dah pun mama cuba..yang menepati selera mama dan keluarga saja yang akan mama paparkan untuk simpanan mama dan mungkin bleh jadi rujukan untuk sesiapa yang berminat..
Kali ni mama nak share resepi Kek Coklat Cawan Kukus.. dah beberapa kali mama cuba dan hasilnya mmg puas ati :)
terima kasih pada tuan punya resepi...kalau tak salah mama Puan Hajah Noraini Zakaria.. mama copypaste je ye..
Hmm kita teruskan ngan resepi yang mama nak share...
Insyaallah, resepi yang mama share, dah pun mama cuba..yang menepati selera mama dan keluarga saja yang akan mama paparkan untuk simpanan mama dan mungkin bleh jadi rujukan untuk sesiapa yang berminat..
Kali ni mama nak share resepi Kek Coklat Cawan Kukus.. dah beberapa kali mama cuba dan hasilnya mmg puas ati :)


Kek Coklat Cawan Kukus
Bahan-bahan :
(A)
150 gm minyak masak/jagung
180 gm susu cair
200 gm gula kastor
220 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat
(B)
50 gm serbuk koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik
(C)
3 biji telur, dipukul dengan garfu hingga sebati
Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan-bahan A dalam sebuah periuk. Kacau atas api perlahan hingga gula hancur. Jangan sampai mendidih.Angkat dari api dan biarkan suam.
2. Masukkan telur yang telah dipukul tadi dan kacau rata.
3. Ayakkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.
4. Rehatkan adunan 20 minit. Tuangkan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus selama 20 minit hingga masak.
(A)
150 gm minyak masak/jagung
180 gm susu cair
200 gm gula kastor
220 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat
(B)
50 gm serbuk koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik
(C)
3 biji telur, dipukul dengan garfu hingga sebati
Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan-bahan A dalam sebuah periuk. Kacau atas api perlahan hingga gula hancur. Jangan sampai mendidih.Angkat dari api dan biarkan suam.
2. Masukkan telur yang telah dipukul tadi dan kacau rata.
3. Ayakkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.
4. Rehatkan adunan 20 minit. Tuangkan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus selama 20 minit hingga masak.
akak dah copy resepi..nak cuba..
ReplyDeletenanti akak post gambar n komen..K
jomlah ke blog akak
http://fouuzie.blogspot.com/
camana kak..dah buat ke blom...mama dilanda kesibukan..tak sempat nk jenguk blog..hrp2 menjadi percubaan akak..mama akan singgah ke blog akak =)
ReplyDeleteteh emalco coklat tu kat mane boleh dapat?
ReplyDeletemama,emulco coklat 2 ape ek?sy ni br brjinak2 bljr bt kek :-)
ReplyDeleteboleh tak kongsi sukatan ini dalam sukatan cawan..pls
ReplyDeleteResepi ni boleh dapat berapa biji yee?
ReplyDelete