Monday, September 5, 2011

MakaN..MakaN...

Salam...en3 ke 2 kot untuk ari nih..nak gak post heheh..
penang char kuey teaw.. bestttt sesangat... dr dapur che'iza kat MyR..

Actually mama tak berapa pandai... errr memang tak pandai pun goreng kuey tiaw.. selalunya banyak yg tak jd dr yang jadi huhuh... bila p melawat MyR tu, terbekenan plak ngan resepi nih.. balik je keje, terus singgah tesco cari apa yang patut, kuey tiaw suh encik hubby beli kat pasar malam...

bila wat pinggan pertama tu mmg tak jadi. bagi mama la.. yg 1st tu mama pecahkan telur last sekali..nampak kuey tiaw tu cam bersalut plak ngan telur..mama tak suka...wat pinggan yg kedua, mama buh telur sebelum letak kuey tiaw n sayur... jadikk..bestt..gumbira..hehhe

oklah, nak p jamuan raya plak nih..so mama CnP dr dapur che'iza.. maaf ye che'iza.. apa pun time kasih sudi kongsi resepi yg best nih..



Bahan-bahan

* UTK PASTE *

  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur
----> bahagian mee tu mama tak ikut...mama goreng sepinggan2.. so, guna dlm segenggam utk sepinggan

Cara-cara

  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
STAIL MAMA..UNTUK SEPINGGAN CHAR KUEY TIAW
* panaskan sedikit minyak, masukkan 2 sudu makan cili kisar..kacau sampai agak garing.
* masukkan 1/2 sudu paste yang agak pekat tu..kacau sebentar
* masukkan 4, 5 ekor udang ..kacau goreng..
* masukkan air ikut kadar kuah yang diingini..sampai menggelegak
* masukan telur... mama godek2 sket telur tu sebelum tuang sbb untuk sepinggan mama cuma guna dalam 1/2 biji telur..tak suka banyak sangat..
* masa tuang telur, jgn kacau.biar agak masak baru kacau...
* rasa kuah tu...kalu tak cukup perisa..tambah apa yang patut key..
* masukkan segenggam kuey tiaw, kucai, taugeh..kacau sekejap je dan angkat... SIAP..

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..