Sunday, November 27, 2011

Laksa Tanpa Belacan..

Salam sumee..

owang lain kat umah ni dok layan bola...time ni la mama bleh relaks sket sambil layan blog nih...dah agak lama tak masuk N3 baru..

N3 yang mama nak share nih ekceli mama masak kemarin... ada tetamu nak mai umah.. so, sediakan yang mudah je la...

Laksa kalu nak sedap orang kata mesti ada belacan kan kan kan!!..tapi bagi mama teori tu tak berapa tepat...cewah..ahakss.. sbbnya mama dari kecik lagi mmg makan laksa tanpa belacan.. mak mama agak sensitip ngan belacan..sejak tu la mmg kalu mama masak, takkan ada belacan dalam laksa mama..

masa baru2 kawen dulu, penah gak mama masak laksa masa raya.. ipar duai datang beraya, ada sorang abang ipar mama tu agak pandai bab2 masak nih.. risau gak kan..dah la baru kawen akakaka.. mama senyap je dulu..bila tgk dia start tambah, baru la mama bukak citer pasal laksa tu..mmg dia terkejut.. hehehe...so, bagi mama keseimbangan rasa masam manis pedas kuah tu yang paling penting.

hmmm dah banyak melalut nih...kite tgk resepi la ek..


LAKSA TANPA BELACAN

Bahan2...
  • 2 kilo ikan fresh(penting) - rebus, asingkan isi dan tulang, simpan air rebusan
  • 1 labu bawang besar
  • 10 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 senduk cili kering blend (dalam 20 biji cili kering) - bleh tambah cili padi blend kalu nak pedas..
  • 4-5 keping asam gelugur/keping - tambah lagi kalu suka masam
  • daun kesom
  • bunga kantan - optional
  • garam dan perasa
  • daun2 pelengkap laksa ..- bawang besar dihiris nipis, cili padi potong, daun selom, daun putat...or ape2 jenis daun yang disukai
Cara masak..
  1. blend isi ikan bersama sedikit air rebusan..tapis untuk membuang tulang2 halus.. guna besen tapisan sayur tu..jgn pakai penapis santan..
  2. blend pulak tulang2 ikan tadi bersama air rebusan jugak atau air biasa pun bleh.. dan tapis jugak guna tapisan sayur tu..insyaallah tulang2 halus akan melekat pada tapisan..
  3. air yg guna tu bergantung tahap kepekatan yg disukai..jgn terlalu cair..
  4. blend semua jenis bawang
  5. campur semuanya bersama cili blend..jerang
  6. sambil2 tu bleh masukkan daun kesom, asam keping, garam dan perasa..
  7. bila dah menggelegak tu pandai2 la timbang rasanya..kalu mama buat, mama tak suka masam sgt.so, kalu ada tetamu, mama akan sediakan limau nipis dalam hidangan..
  8. siap....

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..