Friday, December 2, 2011

Apam Tepung Gandum..


Selamat malam sumee...

sblm tido..mama nak gak masukkan N3 ni dulu..sementara masih fresh hehhe..

Apam Tepung Gandum ni mama dapat resepinya kat MyR.. resepi kepunyaan quinnie.. bleh klik link tu untuk terus ke my resepi dan baca sendiri macam2 petua yang quinnie bagi...amat berguna sekali..

mama sblm ni mmg takut nak wat apam sbb tiap kali wat mesti fail..macam datin lulu gak.. alhamdulillah dgn tips berguna yg quinnie share tu, apam mama menjadi..


oklah kita share resepinya.. mama CnP quinnie punya yee..



Bahan-bahan

  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 3/4 cawan gula ( saya guna 1/2 cawan je sebab tak suka manis)
  • 1 paket yis mauripan
  • 1 1/2 cawan air suam
  • pewarna ikut suka (saya guna sirap)

Cara-cara

  1. mula2 ayakkan tepung gandum besama susu tepung. (ayak sekali je, kalau tak nak ayak pun tak pe)
  2. satukan bahan ayak bersama dengan gula kedalam mangkok. gaul2 rata.
  3. selepas itu buat lubang kat tengah2 bahan tadi dan masukkan yis mauripan.
  4. masukkan air suam ditengah2 bahan tadi dan kacau2 yis bersama dengan air. kalau yis tu elok...dia akan mengeluarkan buih. kemudian kacau2 rata bersama dengan bahan2 lain sehingga sebati. ( jgn ada ketul tepung)
  5. akhir sekali letak kan pewarna dan kacau2 rata. tutup mangkok dengan penutup dan biarkan selama 1/2 jam. resepi ni tak boleh peram lama2 sebab kita pakai yis sepeket...nanti dia rasa masam.
  6. panaskan air kukusan sementara nak tunggu bahan kembang/ naik.
  7. boleh guna acu bulat2 atau loyang biasa. kalau guna loyang biasa, gris kan dengan minyak loyang tu dulu supaya mudah di potong.
  8. bila kukusan dah panas, boleh lah dikukus. kukus dalam 20 minit...atau lebih....
  9. boleh dihidang bersama kelapa putih yg di kukus dengan garam.

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..