Sunday, December 4, 2011

Puding Roti Kuah Kastard..

Hmmm sejuknya petang ni... ujann...sedap tido.. tapi takleh tido la plak. emmm datang idea nak melawat MyR.. belek punya belek..jumpa resepi yang penah mama save tapi lom berkesempatan buat..
bersama sejuknya petang ni..mama merajinkan diri mengeluarkan oven yang dah mula berabuk ekekke... dah lama betul oven ni berkhidmat..mcm nak kena ganti baru je huhuhu..

selepas puas bergelek di dapur..akhirnya siap gak puding mama...uiii tak sabo dah nak nyum2.. sepatutnya kena sejukkan dulu..ish..takleh thn dah..time tu gak mama potong.. bersama kuah yang meleleh tu ammmm!!! tak pandang kiri kanan dah... uiii mak aiii..cedapp..

haa sblm kita share resepinya..mama nak tayang dulu gambarnya....comot la sket..blom sempat sejuk hehe





Sumber : Maya Zakry MyR

Bahan-bahan

  • Bahan A
  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti (gardenia/high 5)
  • Bahan B
  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)-takde
  • 1 s/b buah pala *(optional)-takde
  • Bahan C-kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad
  • 2 s/b gula

Cara-cara

  1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
  2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
  3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
  4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
  5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
haaa senang je kan bahan dan cara buatnya.. terima kasih pada maya zakry yang share resepi ni di MyR...

1 comment:

  1. Puding ni mama mmg mkn ngan sos kastard tu..anak2 mama yg kakak mmg suke sos tu...si abang plak nak mkn puding saje..babahnye plak mama jadikan freshmilk sbg kuah hehe..

    ReplyDelete

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..