Wednesday, December 14, 2011

Tulang Asam Tumis Mama Style..

Nyum Nyum...bab makan memang sedap hehehe...

Ok n3 untuk kali ni Tulang Masak Asam Pedas Tumis.. masakan yang simple..
yang penting sedap..

Selalunya kalu tulang nih mama wat sup ala thai atau wat gulai..kali nih tukar selera wat Asam tumis plak.. best gak.. Asam tumis ni selalu guna ikan pari..apa salahnya sesekali tukar tulang plak kan..

Oklah, mama tengah wat keje nih..so, takleh nak membebel banyak2.. terus tgk resepi la kan..



ASAM PEDAS TUMIS TULANG..

Bahan-bahan:-
  • 1/2 kilo tulang- rebus hingga daging dah tak liat
  • 2 senduk cili kisar - kuantiti ikut masing2..tp asam pedas tumis ni agak pekat banding asam pedas biasa
  • 5 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • sedikit halia
  • semangkuk air asam jawa
  • garam
  • aji - optional
  • gula
  • belacan - mama tak guna tp mama ganti ngan sebuku kiub ikan bilis
  • secekak daun kesom
  • bunga kantan - optional
  • kacang bendi - kalu nak buh la..
Cara masak :-
  1. panaskan minyak n tumis bawang2 yg dah ditumbuk. 
  2. dah wangi masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
  3. boleh masukkan tulang - mama sejukkan dulu dan buang lemak yg beku.. air rebusan ambil sebagai kuah (sikit je)
  4. masukkan air asam jawa, garam, gula, aji dan kiub ikan bilis..
  5. masukkan juga daun kesom dan bunga kantan
  6. rasa mengikut citarasa masing2..
  7. masukkan kacang bendi kalu suka...siap =)

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..