Sunday, August 21, 2011

Edisi bakar plak...

Nak masak pe ek....
emm godek2 peti ais, ari ni En.Hubby beli ikan kembong lemak..fresh lagi. sedap kalu bakar nih..
so, mama pun mulakan operasi membakar..ahaks!! bunyi macam leceh je kan... haaa ni bakar versi mama..mudah jer..
hmm lagi sedap bila dicecah dengan air asam..pehhh bayangkan je la sendiri ek...

haa... ni nak interprem gambaq dulu..kasi cuci mata di bulan puasa hehe...



Ikan Bakar

Bahan-bahan:-

- Ikan kembong atau apa2 jenis ikan yg disukai..
- garam
- serbuk kunyit

Caranya..

* perap ikan bersama garam dan kunyit sebentar
* sediakan kuali nonstick, panaskan.. percikkan sedikit minyak kalu suka ikan tu nampak berminyak..
* bakar ikan..kejap je dah masak..

sekarang sediakan air asam plak key..

Air Asam
- sebijik bawang besar - dihiris nipis
- sehiris limau nipis
- cili padi - dihiris
- sedikit belacan
- secubit garam
- secubit gula

caranya

* campurkan semua bahan yang dah disediakan.
* hancurkan belacan dan perah limau nipis
* siap...

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..