Monday, August 15, 2011

Nyum..Nyum..


hmmm ni la resepi wajib sekiranya En.Hubby mama beli udang yang sedang2 besar tu.. pedas2 lemak gitu hehe... mama dapat resepi nih dari majalah. tp tak ingat plak majalah pe.. antara SAJI atau RASA..

kuantiti bahan ejas2 la ek ikut banyak mana kita nak masak..

ok kita terus dengan resepinya....




Bahan-bahan ( sekeluarga sederhana.. )

· 1 1/2 kilo udang yg agak besar

· 1.5 liter santan pekat

· 50ml minyak masak

· 2 helai daun limau purut

· 2 btg serai

· 100ml air asam jawa

· 80gm bwg merah - kisar

· 10gm bwg putih - kisar

· 40gm lengkuas - kisar

· 40gm halia - kisar

· 10gm kunyit hidup - kisar

· 5gm jintan manis - kisar

· 200gm cili merah - kisar

· garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. panaskan minyak n tumis bahan kisar hingga naik bau..

2. masukkan udang n kacau sebati.. blah gak ganti udang ngan sotong, ayam dll..

3. masukkan santan pekat, air asam, daun limau purut n serai titik

4. masukkan perasa.. bleh tunggu sampai kuah agak pekat...siap..

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..