Saturday, August 20, 2011

Nyaman....

Assalamualaikum...

Pepagi ni mama nak share penyejuk tekak yang mama buat untuk berbuka kemarin.. Sejuk2 manja gitu...hehehe mmg nyaman je..

Emmm Laici Kang.. sebelum nih tak penah plak teringin nak buat. Tetiba time pose ni plak terbayang2 dimata huhuhu...biasa la kan...pose la katakan..

Actually rasa teringin tu datang masa mama p melawat dapur mum niema kat tawau nun.. hehehe time kasih ye niema.. bahannya mama tak la beli kat kedai singseh macam niema.. mama beli sket2 kat macam2 kedai ahaks!!..

So, inilah Laicikang versi mama yang terhasil... Nyum Nyum!!!





LaiciKang Versi Mama

Bahan-bahan

- Laici - semestinya bahan utama heheh
- Kembang semangkuk*
- Getah anggur*
- Biji selasih*
- Kacang tanah goreng - mama beli yang dah siap je..cepattt hehe
- Buah Nau - ada yang panggil buah kabung- halwa kabung
- Cincau - cincang2 memanjang
- kismis
- air gula
- air
-tu je bahan yang mama ada...bleh tambah lagi bhn lain yang bersesuaian

Tekniknya

  • yang bertanda * tu jangan rendam banyak sangat sebab akan kembang dengan jayanya.. kembang semangkuk tu 2 3 biji dah cukup kalu nak makan 4-5 orang, dah kembang tu pastikan kulitnya dibuang. getah anggur plak kena rendam awal sket sbb amik masa untuk mengembang sepenuhnya. semua tu rendam ngan air sejuk je key..
  • Dah siap tu masukkan je semua sekali dalam jug, tambah air ikut keperluan, sempurnakan dengan air gula...tadaaa dah siap..tunggu waktu berbuka untuk menikmatinya hahaha..


No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..