Sunday, October 16, 2011

Ketam oh Ketam...

salam sume...

hmmm teramat la sibuknya sekarang nih...dah dekat nak cuti skool nih lagi banyak plak keje... buat je la dik non..

ni ada sikit ruang masa, kita gunakan sepenuhnya heheh..

sebelum mama mulakan bab en3 ari nih..mama nak ucap dulu epi besday kat asben kesayangan mama tu hehhe... semoga murah rezeki dan dipanjangkan usia dan dirahmati Allah selalu..aminnn..

errr masakan spesel utk besday? haa...yg tu mlm nih punya menu..mama pun tatau nak masak pe lagi..kot2 en.hubby ajak makan luar ke heheh..

oklah kita citer lak bab en3 ari nih..err yg masak semalam sebenarnya hehhe.. en.hubby beli ketam, selalunya mama masak cili, rebus serai atau masak lemak cili padi ni la.. semalam dah malas nak masak menu lain, so mama buat masak lemak cili padi sebab ada kuah..then mama tambah ngan ikan puyu kering goreng...muahss sedap beb..puji sendiri la apa lagi..

ok ni resepinya...boleh di edit ikut citerasa sendri..cam mama la, suka bab edit2 nih ahakss..





KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahan:
  • 3-4 ekor ketam yang agak besar - belah 2
  • 4-5 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • cili padi - ikut tahap kepedasan yang anda suka..mama letak 4-5 biji + 1 biji cili merah..tak la pedas sangat utk anak2..
  • sekeping kecil asam keping
  • 1 batang serai
  • santan cair - anggaran kuah yang dikehendaki
  • santan pekat - 1/2 hingga 1 cawan . ikut tahap kepekatan yg anda suka..
  • garam
  • gula
Cara masak :
- blend bawang+cili hingga hancur
- masukkan dalam periuk dan masak hingga agak kering..supaya cili tu masak
- masukkan ketam n sedikit je air..kacau hingga sebati
- masukkan santan cair+asam keping+serai
- perasakan dengan garam dan gula..
- bila dah sedap rasanya masukkan santan pekat n kacau sebentar...siap..
senang kan? heheh..

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..