Tuesday, October 18, 2011

Petua Simpan Lengkuas..

Selamat petang sumee..

emmm petang yang indah...hehheh..ayat pembuka bicara..

hmmm petang nih mama bukan nak share resepi..tp nak share petua... tp ada kait mengait gak la ngan masakan..

rasanya bg yang rajin ke dapur utk memasak hehhe.. pasti ada yang biasa hadapi masalah lengkuas yang cepat keras.. lengkuas nih selalunya kita guna sedikit je kan..just nak bagi aroma lebih kawww gitu.. kalu beli seketul tu, guna 2, 3 inci dah takleh pakai..

so, mama nak share macamana nak simpan lengkuas supaya mama2 yang lain dapat simpan dalam tempoh yang lama...berbulan2 beb...cuba try hehhe.

masa beli lengkuas tu..pilihlah yang agak muda supaya tak keras sangat... balik cuci bersih dan potong agak2 sebesar ibu jari...ekceli takde saiz yang khusus..ikut suke ati je la... pastu masukkan dalam bekas berpenutup, isi air sampai tenggelam lengkuas tu dan simpan dalam peti ais..

agak2 air dia dah macam berubah warna tu, sila la tukar airnya..dan simpan lagi...insyaallah memang tahan lama..mama tak ingat kat mana mama dapat resepi nih tp mmg membantu mama dalam arena memasak nih (ewahh hehe)



gambar lengkuas ihsan google..

No comments:

Post a Comment

Cerrr KomeN Skett!!...Ahaks..